Propojení zařízení

22 června, 2024


Online

Důvodů proč mít nějaká data na více zařízeních může být celá řada. Třeba si rozděláte nějakou prezentaci ve škole, doma na počítači si ji dokončíte a při cestě do školy před její prezentací si ji budete chtít ještě zopakovat, takže si ji projdete hezky v mobilu. Tohle se dá zařídit, když si ji uložíte na nějaké online úložiště, protože do něj lze snadno vstupovat právě přes všechna různá zařízení i si data třeba stáhnout, upravit a zase nahrát. Jenom je třeba dát pozor na úpravu třeba přes Word online, který dokáže dost rozházet uspořádání.

cloudové úložiště

Výhodou na takovém úložišti je možnost nasdílet složku i svému kolegovi, který na projektu může pracovat s námi a k datům má tak snadný přístup klidně z pohodlí domova a nemusíte se spolu ani fyzicky setkat. Samozřejmě je stále zapotřebí dbát na dobré zálohování, protože když bychom o data, na kterých jsme pracovali dlouhou dobu přišli, tak to není nic příjemného.

Fyzická úložiště

Jestliže pracujete v nějakém náročném softwaru a data mají už solidní velikost, tak je rychlost nahrávání omezena rychlostí Vašeho připojení. Navíc může být výhodné ukládání na vnější úložiště jako je Flash disk. Program si totiž data upravuje rovnou z něj, takže je nebudeme muset stáhnout z online úložiště, pracovat v odborném softwaru a potom je přehrát místo starých. Takto disk jenom vždy zapojíme k jinému zařízení a rovnou se na nich může pracovat. Ideální je však i uložení online nebo někam jinam zase kvůli záloze.

externí disk

Co se týče výběru externího disku, tak SSD rozhodně vede v rychlosti a nevadí mu časté přenášení. Na druhou stranu je HDD stále o dost levnější, kdy porovnáme oba disky o stejné kapacitě. Záleží tedy, k jakému účel u budete disk používat a jak často s ním budete cestovat. Dokáže to být opravdu velký pomocník, díky kterému ušetříme čas i práci, takže investice se v mnoha případech vyplatí.