Mějte své zdraví pod kontrolou
Zdraví je důležité. Na tom se všichni jistě shodneme. Když se cítíme plní energie, bez nadměrné únavy a nic nás nebolí, hned máme větší chuť do života. Stojí za to mít své tělo pod kontrolou a občas mu v něčem pomoci, když se o to hlásí. Vitamínů a minerálů existuje celá dlouhá škála. Ráda bych se ale v tomto článku zaměřila na draslík. Je to minerál. Podotýkám, že velice důležitý. Říká se mu také potassium. V našich buňkách se nachází cca 98 procent draslíku. Ptáte se k čemu je tak podstatný? Napomáhá spolu se sodíkem vytvářet rovnováhu a udržuje správný poměr vody v našich tkáních. Tímto i pomáhá našim ledvinám, aby zůstaly zdravé. Pokud tekutiny nejsou vyvážené, může to mít špatný dopad ledviny a lidské srdce. Navíc může dojít i k dehydrataci.
Pokud Vás lékař upozornil na to, že máte zvýšený nebo snížený draslík v těle, je nutné s tím začít pracovat. Pojďme se podívat na to, co můžete udělat pro to, aby hodnoty klesly či naopak stouply, dle Vašeho problému. Zaměříme se samozřejmě na jídelníček. Draslík se vyskytuje ve spoustě potravin. Při vyšších hodnotách je důležité vyřadit právě ty potraviny, které ho obsahují nejvíce. A více konzumovat ty s nejnižším obsahem draslíku. Při snížených hodnotách zase naopak.
Potraviny s nejvyšším obsahem draslíku:
- hovězí játra, hovězí maso, losos (hlavně pečené a smažené), sardinky
- řepa, avokádo, špenát, hrášek, fazole, čočka, brambory, rajčata, brokolice, celer, mrkev, jarní cibulka, kapusta, kořen petržele, artyčoky
- banány, hrozny, meruňky, granátové jablko, datle, fíky, rybíz, kaki, meloun
- ořechy, sója
- kvalitní jogurty
- zeleninové protlaky
- sušené ovoce, houby a zelenina
- celozrnné pečivo, ovesné vločky
- z nápojů je to káva, černý čaj nebo také pomerančová šťáva, kokosová voda a mléko
Potraviny s nejnižším obsahem draslíku:
- vařené kuřecí nebo vepřové maso
- jablka, hrušky, pomeranče, borůvky
- čínské zelí, salátové okurky, sterilovaná nebo mražená zelenina, hlávkový salát
- kmínový chléb, bílé pečivo
Tip: Zelenina vařením určitou dávku draslíku vyloučí. Dobré je pak i vodu, ve které se zelenina vařila, slít.